Zupa z zielonego groszku i mięty z zapiekaną bułką

Zupa z zielonego groszku i mięty z zapiekaną bułką z boczkiem i serem

Zdrowa i smaczna! Zupa z zielonego groszku i mięty to połączenie groszku, mięty, boczku i ziemniaka, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Zupa jest szybka i prosta w wykonaniu a składniki można często znaleźć w spiżarce i lodówce. W połączeniu z ciepłą bulką z serem i boczkiem jest to pełnowartościowy posiłek i zapewnia jedna z pięciu dawek witamin dziennie. Idealnie smakuje zaraz po wykonaniu jak również podgrzana na przerwie w pracy i stała się naszym regularnym posiłkiem.

Zupa z zielonego groszku i mięty – składniki dla dwóch osób:

  • 1 brązowa cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g świeżej mięty
  • 1 ziemniak
  • 320 g ugotowanego groszku, może być mrożony
  • 2 plastry sera żółtego
  • 90 g boczku w plasterkach
  • 1 kostka warzywna
  • 2 bułki
  • 1 liść laurowy

Zupa z zielonego groszku i mięty – wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C (160°C z wiatrakiem).

W międzyczasie obrać ziemniaka i pociąć na drobne kawałki. Cebule obrać i pociąć w paski a czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Na połowie naczynia żaroodpornego ułożyć plastry boczku i piec w piekarniku przez 20-25 minut lub do momentu aż boczek będzie chrupiący.

Podczas gdy boczek piecze się w piekarniku, zagotować dzbanek wody i wyjąć masło z lodówki aby można było je później łatwo rozsmarować.

Rozgrzać łyżkę oleju roślinnego w dużym rondlu, dodać pociętą cebule i doprawić szczyptą soli i pieprzu. Smażyć na średnim ogniu od 4 do 5 minut lub do momentu zeszklenia cebuli.

Dodać kawałki ziemniaka, posiekany lub rozgnieciony czosnek oraz liść laurowy i smażyć przez kolejne 2 minuty.

Dodać do rondla kostkę warzywną i zalać wszystko 500 ml zagotowanej wody. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez następne 10-12 minut lub do momentu gdy ziemniaki będą miękkie.

W międzyczasie przygotować listki mięty a łodygi wyrzucić. Rozciąć bułki i posmarować masłem z obu stron. Wyjąć naczynie żaroodporne z boczkiem z piekarnika i połowę z upieczonych plastrów boczku rozdzielić i położyć na obu dolnych częściach bułek, resztę boczku zostawić w naczyniu. Na bułki z boczkiem położyć plastry sera i umieścić w naczyniu żaroodpornym razem z górnymi częściami bulek, wewnętrzną częścią do góry. Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika na następne 5 minut do roztopienia sera.

Gdy ziemniaki w rondlu są już miękkie, dodać liście mięty i zagotowany groszek, całość gotować przez kolejne 2-3 minuty. Następnie zdjąć rondel z palnika i wyjąć liść laurowy. Zblendować wszystko na równomierną zupę, przyprawić solą i pieprzem według uznania. Jeśli zupa wygląda zbyt gęsto, dodać odrobine zagotowanej wody do uzyskania oczekiwanej konsystencji.

Wyjąć bułki i boczek z piekarnika, złożyć bułki i przeciąć na polówki. Pozostały boczek pociąć lub porwać na drobne kawałki.

Podawać zupę na talerzu z posypanymi kawałkami boczku.

Smacznego! ?

Zupa z groszku - przepis

Inspiracja pochodzi ze strony www.gousto.co.uk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *