Pączki z serka homogenizowanego

pączki z serka homogenizowanego

Macie ochotę na domowe pączki w 5 minut? Nie chcecie spędzać wieczności w kuchni? Jeśli tak, to zapraszamy po nasz sprawdzony przepis na pyszne, lekkie i puszyste mini pączki z serka homogenizowanego.

Pączki z serka homogenizowanego – Składniki:

Składniki na pączki z serków homogenizowanych:

  • 2 serki homogenizowane waniliowe Danio (2 x 140 g)
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 225 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wódki
  • szczypta soli

Dodatkowe składniki:

  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków

Przepis na pączki z serka homogenizowanego:

  1. Ważna informacja! Wszystkie składniki (czyli głównie serek homogenizowany Danio i jajka) muszą mieć temperaturę pokojową, by uniknąć zakalca.
  2. Na początek w dość szerokim garnku lub dużej patelni rozgrzać olej w takiej ilości, by pączki mogły w nim spokojnie pływać. Temperatura oleju powinna mieć 175-180 st. C – nie mniej, nie więcej, by pączki nie chłonęły zbytnio tłuszczu ani żeby nie spaliły się z zewnątrz, pozostając w środku surowe. Optymalna temperatura pieczenia to główny warunek udanych mini pączków.
  3. Przygotować ciasto na pączki. Do miski wrzucić jajka, serki homogenizowane oraz cukier puder i zmiksować całość na jednolitą masę. Kolejno dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, przesiane przez sitko, zmiksować do połączenia się składników. Dodać szczyptę soli oraz 1 łyżkę wódki, wymieszać. Ciasto wyjdzie dość kleiste.
  4. Na talerzyk wylać warstwę oleju, zamoczyć dłonie i rozprowadzić olej dokładnie po dłoniach. Następnie brać porcję ciasta (wielkości orzecha włoskiego) i pokulać chwilę w dłoniach, a następnie wrzucać na rozgrzany olej. Pączków podczas smażenia nie trzeba obracać, one same się obracają. Gdy się zarumienią z każdej strony, to należy je wyciągnąć z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Gdyby rumieniły się zbyt szybko, to należy trochę zmniejszyć płomień pod garnkiem.
  5. Usmażone pączki oprószyć cukrem pudrem. Można je również nadziać, np. marmoladą lub kremem budyniowym. Z podanych składników wychodzi ok. 20 mini pączków. Smacznego!
pączki z serka homogenizowanego przepis

3 myśli w temacie “Pączki z serka homogenizowanego”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *