Drożdżówki zawijane z twarogiem

drożdżówki z twarogiem

Kolejne ciastka dla fanów ciasta drożdżowego. Tym razem drożdżówki z twarogiem– pyszniutkie, mięciutkie i nadziane serem- choć równie dobrze możecie zrobić je z makiem lub dżemem. Banalnie proste zwijanie a przyznacie, że prezentują się całkiem ciekawie 🙂 Zapraszam 😉

drożdżówki z twarogiem

Drożdżówki z twarogiem – Składniki:

  • 40 g drożdży
  • 120 ml. letniego mleka
  • 100 g masła
  • 500 g mąki
  • 4 jajka
  • 70 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 250 g twarogu
  • 150g serka homogenizowanego
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Drożdżówki z twarogiem- Wykonanie

  • Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i odstawiamy na kilka minut .
  • W tym czasie przygotowujemy farsz blendując razem twaróg, serek homo, 1 żółtko oraz cukier puder.
  • Masło rozpuszczamy i schładzamy (może być letnie).
  • Do miski przesiewamy mąkę , następnie dodajemy 2 całe jajka, 1 żółtko, rozpuszczone masło, zaczyn,cukier oraz cukier wanilinowy.
drożdżówki z twarogiem
  • Ciasto zagniatamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka minut do wyrośniecia.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (ja podzieliłam na dwa razy) i nakładamy farsz. Zwijamy według poniższej instrukcji.

Wysmarowany placek ciasta składamy do 2/3 wysokości i przykrywamy pozostałą częścią.

Kroimy na paseczki (u mnie łącznie 14 części) i skręcamy w połowie.

  • Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciastka smarujemy rozbełtanym białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15 min.
  • Gotowe drożdżówki z twarogiem smarujemy lukrem.
zawijaski z twarogiem

16 myśli w temacie “Drożdżówki zawijane z twarogiem”

      1. Ciasto drożdżowe, tak jak chleb, można z powodzeniem mrozić. Spakuj drożdżówki do woreczka do mrożenia. Rozmarażając pozostaw je w woreczku, gdy będą całkiem rozprożone wyjmij na talerz i pozwól im odparować zbedną wilgoć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.