Kolejne ciastka dla fanów ciasta drożdżowego. Tym razem drożdżówki z twarogiem– pyszniutkie, mięciutkie i nadziane serem- choć równie dobrze możecie zrobić je z makiem lub dżemem. Banalnie proste zwijanie a przyznacie, że prezentują się całkiem ciekawie 🙂 Zapraszam 😉
Drożdżówki z twarogiem – Składniki:
- 40 g drożdży
- 120 ml. letniego mleka
- 100 g masła
- 500 g mąki
- 4 jajka
- 70 g cukru
- cukier wanilinowy
- 250 g twarogu
- 150g serka homogenizowanego
- 3 łyżeczki cukru pudru
Drożdżówki z twarogiem- Wykonanie
- Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i odstawiamy na kilka minut .
- W tym czasie przygotowujemy farsz blendując razem twaróg, serek homo, 1 żółtko oraz cukier puder.
- Masło rozpuszczamy i schładzamy (może być letnie).
- Do miski przesiewamy mąkę , następnie dodajemy 2 całe jajka, 1 żółtko, rozpuszczone masło, zaczyn,cukier oraz cukier wanilinowy.
- Ciasto zagniatamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka minut do wyrośniecia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (ja podzieliłam na dwa razy) i nakładamy farsz. Zwijamy według poniższej instrukcji.
Wysmarowany placek ciasta składamy do 2/3 wysokości i przykrywamy pozostałą częścią.
Kroimy na paseczki (u mnie łącznie 14 części) i skręcamy w połowie.
- Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciastka smarujemy rozbełtanym białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 15 min.
- Gotowe drożdżówki z twarogiem smarujemy lukrem.
Poniżej wersja drożdżówek zawinięta potrójnie, cieńsza i dłuższa.
Super ja właśnie skończyłam robić ??❤️
Właśnie zagniotłam ciasto pozniej pokaże efekt?
czekamy z niecierpliwością 🙂
Jeśli mam drożdże suche to ile muszę dodać???
Czy moge uzyc sera z wiaderka smietankowego?
Czy moge uzyc sera z wiaderka smietankowego z piatnicy?
tak
Jeśli się nie ma świeżych drożdży tylko suche to ile ich najlepiej dać?
25g świeżych to 7g suchych drożdży
Super przepis, drożdżówki przepyszne.
Cieszę się bardzo, pozdrawiam 🙂
coś wspaniałego, robiłam, dzięki za przepis.
Czy połowę ciasta można zamrozić? Jeżeli tak to w co spakować?
Powiem szczerze że nie mroziłam nigdy ciasta drożdżowego, więc ciężko mi powiedzieć
Ciasto drożdżowe, tak jak chleb, można z powodzeniem mrozić. Spakuj drożdżówki do woreczka do mrożenia. Rozmarażając pozostaw je w woreczku, gdy będą całkiem rozprożone wyjmij na talerz i pozwól im odparować zbedną wilgoć.