Jogurtowe ciasto z borówkami

jogurtowe ciasto z borówkami

Jako dziecko byłam strasznym nie jadkiem, a ciasta z owocami omijałam szerokim łukiem i babcia zawsze miała dla mnie przygotowany kawałek ciasta bez 'gugów’. Dzisiaj najczęśćiej robię właśnie ciasta z dużą ilością najróżniejszych owoców i takie są dla mnie najlepsze, nie lubię za bardzo kremowych ciast z różnymi masami, takie zwykłe jogurtowe ciasto z borówkami jest dla mnie dużo smaczniejsze.

Jogurtowe ciasto z borówkami składniki

Spód:

  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki gęstego naturalnego (może być grecki) jogurtu
  • 100 g masła

Masa:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki borówek
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki gęstego naturalnego (może być grecki) jogurtu

Kruszonka

  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki cukru

Jogurtowe ciasto z borówkami wykonanie

Masło kroimy w małe kawałki, przekładamy do miski i dodajemy resztę składników na spód. Całość dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste, ale kleiste. Wykładamy na kwadratową blaszkę 20cm na 20 cm wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie ubijamy wszstkie składniki na spód (oprócz borówek) do połączenia się składników, wyjdzie nam rzadka masa, dodajemy borówki i mieszamy łyżką. Zagniatamy z podanych składników kruszonkę. Masę z borówkami wylewamy na spód, na to wierzch dajemy kruszonkę. Pieczemy dalej w 180 stopniach przez kolejne 30 – 40 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Jedna myśl w temacie “Jogurtowe ciasto z borówkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.