Jako dziecko byłam strasznym nie jadkiem, a ciasta z owocami omijałam szerokim łukiem i babcia zawsze miała dla mnie przygotowany kawałek ciasta bez 'gugów’. Dzisiaj najczęśćiej robię właśnie ciasta z dużą ilością najróżniejszych owoców i takie są dla mnie najlepsze, nie lubię za bardzo kremowych ciast z różnymi masami, takie zwykłe jogurtowe ciasto z borówkami jest dla mnie dużo smaczniejsze.
Jogurtowe ciasto z borówkami składniki
Spód:
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 100 g mąki
- 2 łyżki gęstego naturalnego (może być grecki) jogurtu
- 100 g masła
Masa:
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki borówek
- 1 łyżka mąki
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki gęstego naturalnego (może być grecki) jogurtu
Kruszonka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki cukru
Jogurtowe ciasto z borówkami wykonanie
Masło kroimy w małe kawałki, przekładamy do miski i dodajemy resztę składników na spód. Całość dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste, ale kleiste. Wykładamy na kwadratową blaszkę 20cm na 20 cm wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie ubijamy wszstkie składniki na spód (oprócz borówek) do połączenia się składników, wyjdzie nam rzadka masa, dodajemy borówki i mieszamy łyżką. Zagniatamy z podanych składników kruszonkę. Masę z borówkami wylewamy na spód, na to wierzch dajemy kruszonkę. Pieczemy dalej w 180 stopniach przez kolejne 30 – 40 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Jedna myśl w temacie “Jogurtowe ciasto z borówkami”