Malinowe rożki

Dzisiejszy deser jest szalenie łatwy w przygotowaniu i każdy laik na pewno sobie z nim poradzi. Ten przepis jest z typu tych szybkich kiedy mamy ochotę na coś słodkiego a nie do końca wiemy na co, więc przepis na malinowe rożki sprawdzi się idealnie 🙂

Malinowe rożki

Ciasto francuskie z malinami – co będzie nam potrzebne?

  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dużych płatów ciasta filo
  • 350 g mrożonych malin

Malinowe rożki

Rożki z ciasta francuskiego z malinami – opis wykonania

Maliny rozmrażamy, przekładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy przez około 15 minut. Następnie całość należy odstawić do ostygnięcia. Kolejnym etapem jest zrobienie kremu, należy utrzeć mascarpone z cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą następnie należy dodać maliny i dokładnie wymiesać. Masło rozpuszczamy, bierzemy 1 płat ciasta filo, smarujemy go masłem, składamy na 3 w taki sposób aby mieć długi prostokąt. Następnie smarujemy masłem i w jeden róg nakładamy nadzienie malinowe. Składamy po przekątnych tak aby uzyskać trójkąt, zawinięte rożki z malinami smarujemy masłem. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

Jeżeli spodobał wam się ten przepis to zapraszam do wypróbowania ciasta jogurtowego z borówkami. Potrzeba trochę więcej czasu aby je wykonać, ale jest równie smaczne jak rożki malinowe z ciasta francuskiego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.