Dzisiejszy deser jest szalenie łatwy w przygotowaniu i każdy laik na pewno sobie z nim poradzi. Ten przepis jest z typu tych szybkich kiedy mamy ochotę na coś słodkiego a nie do końca wiemy na co, więc przepis na malinowe rożki sprawdzi się idealnie 🙂
Malinowe rożki
Ciasto francuskie z malinami – co będzie nam potrzebne?
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 10 dużych płatów ciasta filo
- 350 g mrożonych malin
Malinowe rożki
Rożki z ciasta francuskiego z malinami – opis wykonania
Maliny rozmrażamy, przekładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy przez około 15 minut. Następnie całość należy odstawić do ostygnięcia. Kolejnym etapem jest zrobienie kremu, należy utrzeć mascarpone z cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą następnie należy dodać maliny i dokładnie wymiesać. Masło rozpuszczamy, bierzemy 1 płat ciasta filo, smarujemy go masłem, składamy na 3 w taki sposób aby mieć długi prostokąt. Następnie smarujemy masłem i w jeden róg nakładamy nadzienie malinowe. Składamy po przekątnych tak aby uzyskać trójkąt, zawinięte rożki z malinami smarujemy masłem. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Jeżeli spodobał wam się ten przepis to zapraszam do wypróbowania ciasta jogurtowego z borówkami. Potrzeba trochę więcej czasu aby je wykonać, ale jest równie smaczne jak rożki malinowe z ciasta francuskiego!
Jedna myśl w temacie “Malinowe rożki”