Malinowe rożki

Dzisiejszy deser jest szalenie łatwy w przygotowaniu i każdy laik na pewno sobie z nim poradzi. Ten przepis jest z typu tych szybkich kiedy mamy ochotę na coś słodkiego a nie do końca wiemy na co, więc sprawdzi się on idealnie 🙂

Malinowe rożki

Ciasto francuskie z malinami – co będzie nam potrzebne?

  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 10 dużych płatów ciasta filo
  • 350 g mrożonych malin

Malinowe rożki

Rożki z ciasta francuskiego z malinami – opis wykonania

Maliny rozmrażamy, przekładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy przez około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą. Dodajemy maliny i dokładnie mieszamy. Masło rozpuszczamy. Bierzemy 1 płat ciasta filo, smarujemy masłem, składamy na 3 w taki sposób aby mieć długi prostokąt. Smarujemy masłem i w jeden róg nakładamy nadzienie malinowe. Składamy po przekątnych tak aby uzyskać trójkąt. Rożki z malinami smarujemy masłem. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.

Jeżeli spodobał wam się ten przepis to zapraszam do wypróbowania ciasta jogurtowego z borówkami. Potrzeba trochę więcej czasu aby je wykonać, ale jest równie smaczne jak rożki malinowe z ciasta francuskiego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.