Bezglutenowy chleb z ziaren

Chleb z tego przepisu jest chyba najprostszym z możliwych. Jest wilgotny ale nie zakalcowaty, nie kruszy się i co najważniejsze jest bezglutenowy. Będzie smakował w wersji wytrawnej ale również na słodko

Chleb – składniki

Składniki odmierzamy jednym i tym samym kubkiem więc proporcje będą zawsze zachowane

  • 1 kubek płatków owsianych
  • 1 kubek nasion słonecznika
  • 1/2 kubka pestek dyni
  • 1/2 kubka siemienia lnianego
  • 1/2 kubka ulubionych orzechów
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 i 1/2 kubka letniej wody

Chleb – wykonanie

Składniki po prostu wymieszać. Odstawić na min. 2 godz. Można nawet na całą noc a rano upiec. Średniej wielkości keksówke wysmarować oliwą. Włożyć mase. I piec w 180C 60-70 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.