Chleb z tego przepisu jest chyba najprostszym z możliwych. Jest wilgotny ale nie zakalcowaty, nie kruszy się i co najważniejsze jest bezglutenowy. Będzie smakował w wersji wytrawnej ale również na słodko
Chleb – składniki
Składniki odmierzamy jednym i tym samym kubkiem więc proporcje będą zawsze zachowane
- 1 kubek płatków owsianych
- 1 kubek nasion słonecznika
- 1/2 kubka pestek dyni
- 1/2 kubka siemienia lnianego
- 1/2 kubka ulubionych orzechów
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka ksylitolu
- 3 łyżki oliwy
- 1 i 1/2 kubka letniej wody
Chleb – wykonanie
Składniki po prostu wymieszać. Odstawić na min. 2 godz. Można nawet na całą noc a rano upiec. Średniej wielkości keksówke wysmarować oliwą. Włożyć mase. I piec w 180C 60-70 minut
dzien dobry, czy orzechy są konieczne? czy mogę je zupełnie pominąć, czy raczej zamienić na coś innego? i wówczas na co i w jakiej ilości ? 🙂 dziękuję
Można pominąć