Ciasto na zimno z kremem malinowym

Ciasto na zimno z kremem malinowym

Na wakacyjne upały jak najbardziej sprawdzi się to ciasto na spodzie biszkoptowym z kremem na bazie serka mascarpone z malinami. Na wierzch świeże, sezonowe owoce zalane galaretką i pycha ciasto do kawki gotowe 😉

Ciasto na zimno z kremem malinowym składniki

  • 1,5 opakowania okrągłych biszkoptów
  • 1,5 szklanki malin
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 nektarynki
  • garść jeżyn i malin
  • przeźroczysta galaretka
  • 3 torebki kawy zbożowej

Ciasto na zimno z kremem malinowym wykonanie

Maliny zalewamy około 1/4 szklanki wody i gotujemy na gęsty mus. Pozostawiamy do ostygnięcia. Kawę zbożową zalewamy około 2/3 szklanki gotującej się wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty namaczamy w kawie zbożowej (dosłownie na sekundę, aby spód nie był rozmoczony, wykładamy dno tortownicy. Masło ucieramy z serkiem mascarpone, dodajemy przesiany przez sito cukier puder i schłodzone maliny. Wykładamy całość na wierzch. Następnie kroimy nektarynki w paski, z brzegu układamy naokoło jeżyny, następnie nektarynki a w sam środek maliny i jeżyny. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć zalewamy ciasto. 

Ciasto na zimno z kremem malinowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.