Na wakacyjne upały jak najbardziej sprawdzi się to ciasto na spodzie biszkoptowym z kremem na bazie serka mascarpone z malinami. Na wierzch świeże, sezonowe owoce zalane galaretką i pycha ciasto do kawki gotowe 😉
Ciasto na zimno z kremem malinowym składniki
- 1,5 opakowania okrągłych biszkoptów
- 1,5 szklanki malin
- 500 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
- 3 nektarynki
- garść jeżyn i malin
- przeźroczysta galaretka
- 3 torebki kawy zbożowej
Ciasto na zimno z kremem malinowym wykonanie
Maliny zalewamy około 1/4 szklanki wody i gotujemy na gęsty mus. Pozostawiamy do ostygnięcia. Kawę zbożową zalewamy około 2/3 szklanki gotującej się wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty namaczamy w kawie zbożowej (dosłownie na sekundę, aby spód nie był rozmoczony, wykładamy dno tortownicy. Masło ucieramy z serkiem mascarpone, dodajemy przesiany przez sito cukier puder i schłodzone maliny. Wykładamy całość na wierzch. Następnie kroimy nektarynki w paski, z brzegu układamy naokoło jeżyny, następnie nektarynki a w sam środek maliny i jeżyny. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć zalewamy ciasto.
