Ciasto na zimno z kremem malinowym

Ciasto na zimno z kremem malinowym

Na wakacyjne upały jak najbardziej sprawdzi się to ciasto na zimno na spodzie biszkoptowym z kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem malinami. Na wierzch układamy świeże, sezonowe owoce na jakie tylko mamy ochotę. A dopełnieniem będzie galaretka i mamy pyszne ciasto do popołudniowej kawki gotowe.

Ciasto na zimno z kremem malinowym składniki

  • 1,5 opakowania okrągłych biszkoptów
  • 1,5 szklanki malin
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 nektarynki
  • garść jeżyn i malin
  • przeźroczysta galaretka
  • 3 torebki kawy zbożowej

Ciasto na zimno z kremem malinowym wykonanie

Maliny zalewamy około 1/4 szklanki wody i gotujemy na gęsty mus na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aby nam się nie przypaliły owoce, a następnie zostawiamy do ostygnięcia. Kawę zbożową zalewamy około 2/3 szklanki gotującej się wody, również pozostawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a na wierzch układamy biszkopty namaczamy w kawie zbożowej. Biszkopty moczymy dosłownie na sekundę, gdyż inaczej spód będzie rozmoczony. Masło ucieramy z serkiem mascarpone, dodajemy przesiany przez sito cukier puder i schłodzone maliny. Wykładamy całość na wierzch. Następnie kroimy nektarynki w paski, z brzegu układamy naokoło jeżyny, następnie nektarynki a w sam środek maliny i jeżyny. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć zalewamy ciasto. 

Ciasto na zimno z kremem malinowym

Ciasta na zimno są zdecydowanie idealnym rozwiązaniem na lato. Jeżeli smakowało wam to ciasto malinowe to polecam wam również sernik jeżynowy na zimno.

Jedna myśl w temacie “Ciasto na zimno z kremem malinowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *