Na wakacyjne upały jak najbardziej sprawdzi się to ciasto na zimno na spodzie biszkoptowym z kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem malinami. Na wierzch układamy świeże, sezonowe owoce na jakie tylko mamy ochotę. A dopełnieniem będzie galaretka i mamy pyszne ciasto do popołudniowej kawki gotowe.
Ciasto na zimno z kremem malinowym składniki
- 1,5 opakowania okrągłych biszkoptów
- 1,5 szklanki malin
- 500 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
- 100 g miękkiego masła
- 3 nektarynki
- garść jeżyn i malin
- przeźroczysta galaretka
- 3 torebki kawy zbożowej
Ciasto na zimno z kremem malinowym wykonanie
Maliny zalewamy około 1/4 szklanki wody i gotujemy na gęsty mus na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aby nam się nie przypaliły owoce, a następnie zostawiamy do ostygnięcia. Kawę zbożową zalewamy około 2/3 szklanki gotującej się wody, również pozostawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a na wierzch układamy biszkopty namaczamy w kawie zbożowej. Biszkopty moczymy dosłownie na sekundę, gdyż inaczej spód będzie rozmoczony. Masło ucieramy z serkiem mascarpone, dodajemy przesiany przez sito cukier puder i schłodzone maliny. Wykładamy całość na wierzch. Następnie kroimy nektarynki w paski, z brzegu układamy naokoło jeżyny, następnie nektarynki a w sam środek maliny i jeżyny. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć zalewamy ciasto.
Ciasta na zimno są zdecydowanie idealnym rozwiązaniem na lato. Jeżeli smakowało wam to ciasto malinowe to polecam wam również sernik jeżynowy na zimno.
Jedna myśl w temacie “Ciasto na zimno z kremem malinowym”