Często gdy nie mam pomysłu na ciasto robię sernik na zimno. Jest to bardzo proste w wykonaniu ciasto. Dzisiejszy jest z masą na bazie jeżyn. Obowiązkowo jak dla mnie na wierzh musi być duża ilość owoców sezonowych aby nasz jeżynowy sernik na zimno był smaczny.
Jeżynowy sernik na zimno składniki:
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów
- 1,5 szklanki jeżyn
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
- 400 g śmietany 30%
- 3 torebki kawy zbożowej
- opakowanie malin i borówek
- galaretka cytrynowa
- 3 łyżeczki żelatyny
Jeżynowy sernik na zimno wykonanie:
Jeżyny zalewamy około 1/4 szklanki wody i gotujemy na gęsty mus aż woda odparuje, co jakiś czas mieszając. Kolejno nalezy owoce dokładnie przetrzeć przez sito i zostawić do ostygnięcia. W międzyczasie należy zaparzyć kawę którą zalewamy około 3/4 szklanki gotującej się wody, również pozostawiamy do ostygnięcia.
Kwadratową blaszkę 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty namaczamy w kawie, dosłownie należy je zamoczyć na sekundę, aby spód nie był rozmoczony i układamy na dnie blaszki. Żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Śmietanę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i przetarte przez sito zimne jeżyny i przestudzną żelatynę.
Wykładamy połowę na wierzch, następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i wykładamy resztę masy. Maliny i borówki wykładamy naprzemiennie na górze ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć zalewamy ciasto. Wkładamy do lodówki aby galaretka zastygła i po kilku godzinach nasz jeżynowy sernik na zimno jest gotowy!
Jeżeli lubicie ciasta na zimno to polecam wam przepis na ciasto z kremem malinowym i sezonowymi owocami. A jeżeli jednak chcielibyście zrobić coś innego i nie oczywistego to idealnie nada się do tego przepis na migdałową tartę z gruszkami. Smacznego!
Jedna myśl w temacie “Jeżynowy sernik na zimno”