Jeżynowy sernik na zimno

Jeżynowy sernik na zimno

Często gdy nie mam pomysłu na ciasto robię sernik na zimno. Jest to bardzo proste w wykonaniu ciasto. Dzisiejszy jest z masą na bazie jeżyn. Obowiązkowo jak dla mnie na wierzh musi być duża ilość owoców sezonowych aby nasz jeżynowy sernik na zimno był smaczny.

Jeżynowy sernik na zimno składniki:

  • 2 opakowania okrągłych biszkoptów 
  • 1,5 szklanki jeżyn 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 400 g śmietany 30% 
  • 3 torebki kawy zbożowej 
  • opakowanie malin i borówek 
  • galaretka cytrynowa 
  • 3 łyżeczki żelatyny

Jeżynowy sernik na zimno wykonanie:

Jeżyny zalewamy około 1/4 szklanki wody i gotujemy na gęsty mus aż woda odparuje, co jakiś czas mieszając. Kolejno nalezy owoce dokładnie przetrzeć przez sito i zostawić do ostygnięcia. W międzyczasie należy zaparzyć kawę którą zalewamy około 3/4 szklanki gotującej się wody, również pozostawiamy do ostygnięcia.

Kwadratową blaszkę 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty namaczamy w kawie, dosłownie należy je zamoczyć na sekundę, aby spód nie był rozmoczony i układamy na dnie blaszki. Żelatynę rozrabiamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Śmietanę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i przetarte przez sito zimne jeżyny i przestudzną żelatynę.

Wykładamy połowę na wierzch, następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i wykładamy resztę masy. Maliny i borówki wykładamy naprzemiennie na górze ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć zalewamy ciasto. Wkładamy do lodówki aby galaretka zastygła i po kilku godzinach nasz jeżynowy sernik na zimno jest gotowy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.