Bardzo często zdarza mi się kupić banany i później leżą w domu bo nikt nie zdążył zjeść. Dlatego ostatnio przygotowałam z takich już prawie przejrzałych bananów bardzo prosty deser, który trzymany w lodówce wytrzyma kilka dni. Mężowi ten mus bananowy bardzo smakował i polecam wam serdecznie żeby zrobić taki deser rodzince
Mus bananowy składniki
- 4 dojrzałe banany
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 400 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Instrukcja wykonania deseru
Banany rozgniatamy dokładnie widelcem lub miksujemy w blenderze na gładko, dodajemy do owoców sok z cytryny aby nie czerniały. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na lekko sztywno, uważajmy aby nie przebić śmietany aby nie zrobiło się masło. Dodajemy śmietanę stopniowo do zmiksowanych bananów i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki lub na bardzo wolnych obrotach miksera, również uważając aby nie przebić śmietany. Tak przygotowany mus przekładamy do miseczek deserowych i wkładamy do lodówki przed podaniem na przynajmniej 2 godziny. Mus bananowy możemy podać z innymi owocami lub orzechami.
Musy są bardzo proste w wykonaniu, często robię takie desery w wakacje gdy jest ciepło. Bardzo ważne jest aby śmietanę ubić tak aby później jeżeli będziemy dodawać mus z innych owoców można było całośc wymieszać na wolnych obrotach miksera i nie przebić śmietany. Bo raczej nie chcielibyśmy aby zrobiło nam się masło zamiast musu. Polecam wam również przepis na bardzo kremowy klasyczny mus czekoladowy lub prosty deser z mascarpone i musem mango