Pulled pork to długo pieczona lub wolno gotowana łopatka wieprzowa. Po odpowiednim czasie, mięso staje się tak miękkie, że rozpada się pod naciskiem widelca i dzieli na włókna. W USA bardzo popularna jako dodatek do kanapek. My uwielbiamy w bułach, wrapach czy na domowej zapiekance. Danie to nie jest trudne w wykonaniu, lecz wymaga cierpliwości bo najważniejszy jest czas-bardzo długie pieczenie lub gotowanie. Moja dzisiejsza szarpanina zachwyciła wszystkich domowników, w tym dzieci, bo do gotowania użyłam pomidorów. Pamiętajcie, każdy sos im dłużej gotowany, tym lepszy. Zaskakujący dodatek cynamonu nadaje lekko korzenny smak, wędzona papryka podkreśla mięsny charakter a słodko kwaśny smak pomidorów to wisienka na torcie. Polecam Wam wypróbować ten sposób na wieprzowinę i zachęcam do testowania własnych mieszanek przypraw.
Polecam podać w tych bułkach.
Składniki :
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie pomidorów suszonych w granulkach
- Sól, pieprz do smaku
- Papryka słodka wedle uznania (ok. 2 łyżki)
- Papryka wędzona wedle uznania (ok. 2 łyżki)
Wykonanie
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, zaś czosnek siekamy w plasterki. Mięso obsypujemy solą i pieprzem, a następnie solidnie papryką słodką i papryką wędzoną. Ilość należy dostosować do ilości mięsa i własnych upodobań. Z chili należało by uważać jednak wędzonej i słodkiej możemy dodać sporo. Przyprawione mięso na koniec obsypujemy suszonymi pomidorami granulowanymi i delikatnie cynamonem. Do głębokiego garnka wlewamy olej, około 3 łyżki, wykładamy dno cebulą oraz czosnkiem i wkładamy mięso. Obsmażamy łopatkę z każdej strony na złoty kolor po czym zalewamy pomidorami w puszce. Doprawiamy cukrem i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu obracając mięso. Mięso szarpane powinno gotować się na małym palniku minimum 3 godziny. Gotowe będzie w momencie kiedy po nacisku widelcem zacznie się rozpadać na włókna. Czas gotowania zależy od wielkości kawałka mięsa. W garnku powinno być przykryte co najmniej do 3/4 wysokości.
Sos w którym gotować się będzie szarpanina delikatnie się zredukuje, zciemnieje i nabierze lekko słodkiego, korzennego smaku. Po ugotowaniu, zostaw mięso w garnku aby odpoczęło.