W lodówce od jekiegoś czasu zalegało opakowanie ciasta francuskiego. Jabłka w koszyku też już nie wyglądały ja świeżo zerwane 😉 więc musiałam coś z tego wyczarować. I tak powstały roladki. Deser bardzo efektowny a co najważniejsze bardzo smaczny i prosty
Roladki – składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 jabłka
- 150g migdałów w płatkach
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie (42g) budyniu waniliowego bez cukru
- 250ml mleka
- 3 łyżki soku z cytryny
- odrobina słodkiej śmietany do posmarowania ciasta
- 1 żółtko do posmarowania roladek
Roladki – wykonanie
- Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki by było bardziej plastyczne. Rozwinąć na blacie, lekko rozwałkować. Podzielić na 3 prostokąty (foto poniżej)
- Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać migdały, sok z cytryny i cukier
- Ciasto przesmarować śmietaną. Ułożyć na każdym prostokącie jabłka i zawinąć. Boki skleić (foto poniżej)
- Każdą roladkę przeciąć na pół i umieścić w formie na muffiny
- Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem i łyżką powlewać w roladki
- Wierzch roladek posmarować żółtkiem
- Piec w 180C ok 35 minut
Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie i subsbskrybuje kanał RSS. Pozdrowienia 🙂
Wspaniały blog wiele przydatnych informacji zawartych w poszczególnych postach, Dzięki Ci za to serdeczne, zapraszam także do siebie…