Takie szybkie dania inspirowane kuchnią azjatycką są idealne na szybki i smaczny obiad. Do oryginalnego sosu teriyaki używa się Mirin czyli rodzaj ryżowego wina ale niestety zapomniałam kupić będąc ostatnio w azjatyckim markecie. Ale znalazłam inny przepis na sos Teriyaki który smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu wychodzi trochę więcej sosu niż potrzeba na to danie, ale można go przechowywać w lodówce do około dwóch tygodni. Pamiętajmy aby nie przesadzić z jego ilością podczas przygotowywania dań, bo jest dość intensywny.
Kurczak w sosie Teriyaki składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 100 g kiełków
- 1 słodka czerwona papryka (ta podłużna)
- 100 g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 1/2 pora
- Sos:
- łyżeczka sproszkowanego czosnku
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka miodu
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 5 łyżeczek cukru brązowego
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 szklanka wody
Kurczak w sosie Teriyaki wykonanie
Kurczak w sosie Teriyaki wykonanie:W rondelku najpierw mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos, następnie gotujemy na małym ogniu do momentu zagotowania i zgęstnienia. Kurczaka kroimy w paseczki. Pora kroimy wzdłuż i kroimy na grubość około 1 cm. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka a paprykę w cienkie paseczki długości około 3 cm. Następnie przygotowujemy makaron chiński według przepisu na opakowaniu. W rondelku najpierw mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos, następnie gotujemy na małym ogniu do momentu zagotowania.
Najpierw smażymy kurczaka przez około 2 minuty na dużym ogniu w woku, dodajemy warzywa i kiełki, smażymy przez kolejne 5 minut, dodajemy makaron i około 1/3 sosu Teriyaki. Resztę sosu można przechowywać w lodówce do około dwóch tygodni. Całość dokładnie mieszamy i gotowe.
Jedna myśl w temacie “Kurczak w sosie Teriyaki”