W zeszłym roku przywiozłam od wujka spory zapas cukinii z pola. Niezbyt wiedziałam na co ją przerobić, aż natrafiłam na przepis na keczup z cukinii. Jako keczup nie bardzo mi ten sos odpowiada ale jako sos pomidorowy z cukinii w przeróżnych potrawach sprawdza się idealnie. Zaprawiłam ten sos w małe słoiczki i często wykorzystuję go do potraw z makaronem zamiast na przykład kupnej passaty pomidorowej lub koncentratu.
Sos pomidorowy z cukinii składniki
- 1,5 startej cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka ostrej i słodkiej papryki
- 400 g koncentratu pomidorowego
Sos pomidorowy z cukinii składniki
Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i trzemy na tarce. Powinniśmy mieć około 1,5 kg po tych zabiegach, następnie obieramy cebulę i drobno siekamy. Całość przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy około 1/2 godziny, pozostawiamy do ostygnięcia i całość blendujemy, a następnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier, ocet, przyprawy i koncentrat. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 1/2 godziny lub aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję dla nas. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy
Samodzielne przygotowywanie sosów nie jest wcale takie trudne! Taki sos z cukinii bardzo łatwo można zawekować i używać kiedy tylko potrzebujemy. Innym sosem który często przyrządzam jest sos teriyaki który można przechowywać kilka dni w lodówce. Zapraszam na przepis na kurczaka Teriyaki.
Jedna myśl w temacie “Sos pomidorowy z cukinii”