Sos pomidorowy z cukinii

sos pomidorowy z cukinii

W zeszłym roku przywiozłam od wujka spory zapas cukinii z pola. Niezbyt wiedziałam na co ją przerobić, aż natrafiłam na przepis na keczup z cukinii. Niewiele myśląc zabrałam się do roboty. Jako keczup nie bardzo mi ten sos odpowiada ale jako sos pomidorowy z cukinii w przeróżnych potrawach sprawdza się idealnie. Zaprawiłam ten sos w małe słoiczki i często wykorzystuję go do potraw z makaronem zamiast na przykład kupnej passaty pomidorowej lub koncentratu.

Sos pomidorowy z cukinii składniki

  • 1,5 startej  cukinii 
  • 0,5 kg cebuli 
  • 1/2 szklanki octu 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka ostrej i słodkiej papryki 
  • 400 g koncentratu pomidorowego

Sos pomidorowy z cukinii składniki

Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i trzemy na tarce. Powinniśmy mieć około 1,5 kg po tych zabiegach. Następnie obieramy cebulę i drobno siekamy. Całość przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy około 1/2 godziny, pozostawiamy do ostygnięcia i blendujemy. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, ocet, przyprawy i koncentrat. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 1/2 godziny lub aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję dla nas. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy

Jedna myśl w temacie “Sos pomidorowy z cukinii”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.