Każdy, niezależnie na jakiej diecie jest lub nie jest, ma czasem ochotę na coś słodkiego. I za sprawą takiej potrzeby wymyśliłam prosty ale genialnie smaczny biszkopt, który potem przełożyłam kremem i truskawkami. Biszkopt sam w sobie będzie idealną bazą pod inne ciasta i można go dowolnie modyfikować.
Biszkopt – składniki
- 4 jaja
- szczypta soli
- 4 pełne łyżki zmielonych na mąkę orzechów laskowych lub migdałów
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)
- 1 czubatą łyżkę kakao
- kilka kropel Fllavor Drops wanilia (lub innego słodzidła)
- 10g czekoladowych dropsów bez cukru lub posiekanej gorzkiej czekolady
Krem – składniki
- 200g śmietany 30%
100g mascarpone - kilka kropel Flavor Drops wanilia (lub inne słodzidło)
- 200g truskawek
Biszkopt ze śmietaną – wykonanie
- Jaja ubić ze szczyptą soli na gęsty krem
- dodać mąkę, delikatnie połączyć
- następnie dorzucić pozostałe składniki i wymieszać
- formę 20cm x 20cm wysmarować masłem. Wlać masę i piec ok. 30 minut w 160C
- upieczony biszkopt odstawić do wystygnięcia a następnie przekroić
- w czasie stygnięcia ubić śmietanę z mascarpone i słodzidłem
- truskawki pokroić
- dolną część posmarować większą częścią kremu i ułożyć część truskawek. Przykryć pozostałą częścią ciasta. Posmarować resztą kremu i ułożyć truskawki.