Malinowa chmurka – keto/lowcarb

To ciasto uszczęśliwi wiele osób. Jest kompletnie bez cukru i bez mąki czyli wprost idealne dla tych, którzy ograniczają węglowodany.

Spód – składniki

  • 100g mąki migdałowej lub orzechowej
  • 20g miękkiego masła
  • 2 żółtka jaj
  • odrobina słodzidła – wg. uznania – ksylitol, erytrytol, krople flavdrops- ja używam kropli

Warstwa malinowa – składniki

  • 1 (na 500ml wody)malinową galaretkę bez cukru
  • ok 200g świeżych malin
  • kilka kropel flavdrops lub rozpuszczonego w odrobinie wody ksylitolu lub erytrytolu

Warstwa śmietanowa- składniki

  • 200g śmietany kremówki 30%
  • 80g mascarpone
  • słodzidło wg. uznania – u mnie krople flavdrops

Beza – składniki

  • 2 białka jaj
  • słodzidło wg. uznania – u mnie flavdrops

Malinowa chmurka – wykonanie

  1. Składniki na spód łączymy, ugniatamy na gładką masę. Formę 20cm x 20cm w zależności od tego jaką mamy smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wyklejamy dno ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 160C piekarnika i pieczemy 25 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Galaretke rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Dodajemy słodzidło. Odstawiamy do wystygnięcia aż zacznie tężeć. Maliny wykładamy na ostudzony spód i zalewamy tężejącą galaretką.
  3. Śmietanę ubijamy. Po chwili dodajemy mascarpone i słodzidło ubijając dalej na sztywno. Krem wykładamy na malinową warstwę.
  4. Białka ubijamy tak długo aż masa zacznie błyszczeć. Dodajemy słodzidło. Wykładamy na papier do pieczenia. Formujmy adekwatnie pod kształt formy. Bezę suszymy pierwsze 30 minut w 110C a kolejne ok. 60 minut w 90 C . Po wystygnięciu układamy na śmietanowym kremie. Ciasto ozdabiamy wg. uznania. Ja posypałam uprażonymi na maśle płatkami migdałowymi.

4 myśli w temacie “Malinowa chmurka – keto/lowcarb”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *