To ciasto uszczęśliwi wiele osób. Jest kompletnie bez cukru i bez mąki czyli wprost idealne dla tych, którzy ograniczają węglowodany.
Spód – składniki
- 100g mąki migdałowej lub orzechowej
- 20g miękkiego masła
- 2 żółtka jaj
- odrobina słodzidła – wg. uznania – ksylitol, erytrytol, krople flavdrops- ja używam kropli
Warstwa malinowa – składniki
- 1 (na 500ml wody)malinową galaretkę bez cukru
- ok 200g świeżych malin
- kilka kropel flavdrops lub rozpuszczonego w odrobinie wody ksylitolu lub erytrytolu
Warstwa śmietanowa- składniki
- 200g śmietany kremówki 30%
- 80g mascarpone
- słodzidło wg. uznania – u mnie krople flavdrops
Beza – składniki
- 2 białka jaj
- słodzidło wg. uznania – u mnie flavdrops
Malinowa chmurka – wykonanie
- Składniki na spód łączymy, ugniatamy na gładką masę. Formę 20cm x 20cm w zależności od tego jaką mamy smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wyklejamy dno ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 160C piekarnika i pieczemy 25 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
- Galaretke rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Dodajemy słodzidło. Odstawiamy do wystygnięcia aż zacznie tężeć. Maliny wykładamy na ostudzony spód i zalewamy tężejącą galaretką.
- Śmietanę ubijamy. Po chwili dodajemy mascarpone i słodzidło ubijając dalej na sztywno. Krem wykładamy na malinową warstwę.
- Białka ubijamy tak długo aż masa zacznie błyszczeć. Dodajemy słodzidło. Wykładamy na papier do pieczenia. Formujmy adekwatnie pod kształt formy. Bezę suszymy pierwsze 30 minut w 110C a kolejne ok. 60 minut w 90 C . Po wystygnięciu układamy na śmietanowym kremie. Ciasto ozdabiamy wg. uznania. Ja posypałam uprażonymi na maśle płatkami migdałowymi.
Co znaczy slodzidlo wg uznania, ile to jest
Każdy użwywa innych substancji słodzących więc i ilość jest różna. A to znaczy – do smaku.
Jaka jest wielkość formy do pieczenia ? ☺️
Jest napisane 😁