Deser ten do złudzenia przypomina truskawkowe ptasie mleczko. Idealnie nadaje się na wynos. Niska zawartość węglowodanów sprawia, że będzie on idealną opcją dla osób na keto lub low carb.
Deser – składniki
- 2 kubki (razem 400g) śmietany kremówki 30%
- 2 galaretki truskawkowe bez cukru (takie na 500ml wody)
- 250g quark (lub innego miękkiego twarożku)
- waniliowe flavdrops (lub inne słodzidło + wanilia) – ilość wg. uznania i smaku
- ok. 400g świeżych truskawek
- 50g dropsów z białej czekolady bez cukru (lub czekolady)
- 50g siekanych migdałów lub orzechów
Deser – wykonanie
- Galaretki rozpuścić w 300ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
- Truskawki umyć, obrać i pokroić.
- Do małego rondelka odlać 100g śmietany i dodać czekoladę. Gotować na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia raz po raz wymieszać aż powstanie gładki sos
- Migdały/orzechy podprażyć na suchej patelni
- Resztę śmietany wlać do miski. Dodać quark, słodzidło i ubić.
- Gdy galaretka zacznie tężeć dodać ją do masy twarożkowej i ponownie ubić na gładką masę a następnie przełożyć do naczyń.
- Na to położyć truskawki. Polać sosem, posypać migdałami i wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego 😁