Truskawkowy deser bez cukru

Deser ten do złudzenia przypomina truskawkowe ptasie mleczko. Idealnie nadaje się na wynos. Niska zawartość węglowodanów sprawia, że będzie on idealną opcją dla osób na keto lub low carb.

Deser – składniki

  • 2 kubki (razem 400g) śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki truskawkowe bez cukru (takie na 500ml wody)
  • 250g quark (lub innego miękkiego twarożku)
  • waniliowe flavdrops (lub inne słodzidło + wanilia) – ilość wg. uznania i smaku
  • ok. 400g świeżych truskawek
  • 50g dropsów z białej czekolady bez cukru (lub czekolady)
  • 50g siekanych migdałów lub orzechów

Deser – wykonanie

  1. Galaretki rozpuścić w 300ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Truskawki umyć, obrać i pokroić.
  3. Do małego rondelka odlać 100g śmietany i dodać czekoladę. Gotować na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia raz po raz wymieszać aż powstanie gładki sos
  4. Migdały/orzechy podprażyć na suchej patelni
  5. Resztę śmietany wlać do miski. Dodać quark, słodzidło i ubić.
  6. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać ją do masy twarożkowej i ponownie ubić na gładką masę a następnie przełożyć do naczyń.
  7. Na to położyć truskawki. Polać sosem, posypać migdałami i wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *