Migdałowe ciasto ze śliwkami

Migdałowe ciasto ze śliwkami

W zamrażarce zostało mi trochę śliwek z ostatniej wizyt w Polsce z sadu mojej mamy, dlatego postanowiłam więc zrobić ciasto z migdałami i ze śliwkami. Przepis ten znalazłam w internecie. Jednak użyłam mniejszą ilość cukru i dodałam wiórki kokosowe do kruszonki. Więc gorąco polecam, to ciasto migdałowe ze śliwkami jest pyszne!

Potrzebne składniki:

  • 1 duża szklanka śliwek węgierek 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki drobno mielonych migdałów 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • Posypka: 
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych 
  • 4 łyżki cukru 
  • 50 g masła 
  • 1/4 szklanki  płatków migdałowych 

Migdałowe ciasto ze śliwkami wykonanie:

W misce rozbijamy rózgą jajko z mlekiem, olejem i cukrem, do połączenia się składników, następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy skórkę z cytryny, następnie należy ciasto wymieszać i wyłożyć na tortownicę wyłożoną pergaminem. Układamy na wierzch gęsto śliwki.

Następnie należy zabrać się za posypkę, wszystkie składniki zagniatamy i posypujemy wierzch naszego migdałowego ciasta ze śliwkami. Wypiek należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 – 50 minut, po tym czasie należy sprawdzić czy ciasto się upiekło za pomocą wykałaczki, po upieczeniu ciasto zostawiamy do ostygnięcia.

Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.pl

Jeżeli szukacie więcej przepisó na ciasto ze śliwkami, koniecznie spróbujcie tego przepisu z dodatkiem orzechów włoskich, chciałabym wam również polecić przepis na mój ulubiony dżem z fig.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.