W zamrażarce zostało mi trochę śliwek z ostatniej wizyt w Polsce z sadu mojej mamy, dlatego postanowiłam więc zrobić ciasto z migdałami i ze śliwkami. Przepis ten znalazłam w internecie. Jednak użyłam mniejszą ilość cukru i dodałam wiórki kokosowe do kruszonki. Więc gorąco polecam, to ciasto migdałowe ze śliwkami jest pyszne!
Potrzebne składniki:
- 1 duża szklanka śliwek węgierek
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki drobno mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- Posypka:
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 4 łyżki cukru
- 50 g masła
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
Migdałowe ciasto ze śliwkami wykonanie:
W misce rozbijamy rózgą jajko z mlekiem, olejem i cukrem, do połączenia się składników, następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy skórkę z cytryny, następnie należy ciasto wymieszać i wyłożyć na tortownicę wyłożoną pergaminem. Układamy na wierzch gęsto śliwki.
Następnie należy zabrać się za posypkę, wszystkie składniki zagniatamy i posypujemy wierzch naszego migdałowego ciasta ze śliwkami. Wypiek należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 – 50 minut, po tym czasie należy sprawdzić czy ciasto się upiekło za pomocą wykałaczki, po upieczeniu ciasto zostawiamy do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.pl
Jeżeli szukacie więcej przepisó na ciasto ze śliwkami, koniecznie spróbujcie tego przepisu z dodatkiem orzechów włoskich, chciałabym wam również polecić przepis na mój ulubiony dżem z fig.