Migdałowe ciasto ze śliwkami

Migdałowe ciasto ze śliwkami

W zamrażarce zostało mi trochę śliwek z ostatniej wizyt w Polsce z sadu mojej mamy. Postanowiłam więc zrobić ciasto z migdałami i ze śliwkami. Przepis ten znalazłam w internecie.Użyłam mniejszą ilość cukru i dodałam wiórki kokosowe do kruszonki, moja modyfikacja to tylko mniej cukru i dodanie wiórków kokosowych. Gorąco polecam, to ciasto migdałowe ze śliwkami jest pyszne!

Migdałowe ciasto ze śliwkami składniki:

  • 1 duża szklanka śliwek węgierek 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki drobno mielonych migdałów 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • Posypka: 
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych 
  • 4 łyżki cukru 
  • 50 g masła 
  • 1/4 szklanki  płatków migdałowych 

Migdałowe ciasto ze śliwkami wykonanie:

W misce rozbijamy rózgą jajko z mlekiem, olejem i cukrem, do połączenia się składników. Dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy skórkę z cytryny. Mieszamy i wykładamy na tortownicę wyłożoną pergaminem. Układamy na wierzch gęsto śliwki.

Teraz trzeba zabrać się za posypkę. Wszystkie składniki zagniatamy i posypujemy wierzch naszego migdałowego ciasta ze śliwkami. Możemy już nasz wypiek włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 – 50 minut, należy sprawdzić czy ciasto się upiekło za pomocą wykałaczki. Jeżeli jest ona sucha to ciasto jest gotowe. Ciasto migdałowe ze śliwkami jest gotowe, pozostaje je tylko odstawić do ostygnięcia.

Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.