Przywiozłam z domu rodzinnego sporą ilość śliwek węgierek. Zastanawiałam się jakie ciasto zrobić i wspólnie z mężem wymyśliliśmy to oto ciacho, które było małym eksperymentem.
Serdecznie polecam zrobienie ciasta ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi gdyż jest bardzo łatwe w wykonaniu i po prostu pyszne!
Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi składniki
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- dwie duże szklanki śliwek węgierek już bez pestek(około 400 – 500 g)
- Ciasto:
- 1 cytryna
- 115 g masła
- 2 łyżki creme fraiche lub gęstej słodkiej śmietany
- pół szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenie
- 3/4 szklanki cukru pudru
- Kruszonka
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 60 g masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- trzy łyżki mąki
Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi wykonanie
Masło uprzednio wyciągamy z lodówki, aby trochę zmiękło. Orzechy włoskie drobno siekamy, lub zawijamy w ściereczkę i tłuczemy tłuczkiem do mięsa, następnie mieszamy z miodem. Następnie ucieramy masło z jajkami i cukrem pudrem. Dodajemy śmietanę, mleko, skórkę otartą z cytryny przesiewamy proszek i mąkę przez sitko. Całość dokładnie miksujemy. Przygotowujemy kruszonkę zagniatając masło, cukier, mąkę i wiórki. Tortownicę wykładamy papierem. Na to wylewamy ciasto. Wykładamy na to śliwki. Rozprowadzamy orzechy włoskie z miodem, na to kruszymy naszą kruszonkę. Wstawiamy na 45 – 50 minut do pieca rozgrzanego do 180 stopni.
3 myśli w temacie “Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi”