Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi

ciasto ze sliwkami

Przywiozłam z domu rodzinnego sporą ilość śliwek węgierek. Zastanawiałam się jakie ciasto zrobić i wspólnie z mężem wymyśliliśmy to oto ciacho, które było małym eksperymentem.

Serdecznie polecam zrobienie ciasta ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi gdyż jest bardzo łatwe w wykonaniu i po prostu pyszne!

Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi składniki

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • dwie duże szklanki śliwek węgierek już bez pestek(około 400 – 500 g)
  • Ciasto:
  • 1 cytryna
  • 115 g masła
  • 2 łyżki creme fraiche lub gęstej słodkiej śmietany
  • pół szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenie
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • Kruszonka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 60 g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • trzy łyżki mąki

Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi wykonanie

Masło uprzednio wyciągamy z lodówki, aby trochę zmiękło. Orzechy włoskie drobno siekamy, lub zawijamy w ściereczkę i tłuczemy tłuczkiem do mięsa, następnie mieszamy z miodem. Następnie ucieramy masło z jajkami i cukrem pudrem. Dodajemy śmietanę, mleko, skórkę otartą z cytryny przesiewamy proszek i mąkę przez sitko. Całość dokładnie miksujemy. Przygotowujemy kruszonkę zagniatając masło, cukier, mąkę i wiórki. Tortownicę wykładamy papierem. Na to wylewamy ciasto. Wykładamy na to śliwki. Rozprowadzamy orzechy włoskie z miodem, na to kruszymy naszą kruszonkę. Wstawiamy na 45 – 50 minut do pieca rozgrzanego do 180 stopni.

Jedna myśl w temacie “Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.