Zdecydowanie jestem wielką fanką czekolady, najbardziej uwielbiam zwykłą gorzką czekoladę bez żadnych dodatków. Pewnie dlatego moim ulubionym deserem jest mocno czekoladowe brownie, dzisiaj postanowiłam was nieco zaskoczyć i do przygotowania ciasta użyłam cukinii. Tak dokładnie! Jest to chyba jedno z lepszych brownie jakie jadłam. Nie jest takie typowo ciągnące jak normalne brownie, ale bardziej lekkie, coś jak murzynek, koniecznie musicie spróbować.
Brownie z cukinii
Co będzie nam potrzebne?
- 300 g tartej cukinii
- 150 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 160 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150 g cukru
Jak wykonać brownie z cukinii?
Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy 1/2 łyżeczką soli, odstawiamy aż na mniej więcej dwie godziny aby puściła nadmiar wody. Następnie cukinię należy odcinsąć dobrze z wody. Czekoladę i masło przekładamy do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszając i uważając aby się nie przypaliło. Pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka i cukier ucieramy na puszystą masę, aż podwoi swoją objętość. Dodajmy rozpuszczoną czekoladę z masłem, dokładnie mieszamy na wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy cukinię dodajemy i dokładnie mieszamy, już bez miksera, a za pomocą szpatułki. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do naszego ciasta. Całość dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki. Blaszkę 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na to masę i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Jeżeli tak jak ja jesteście fanami brownie to zapraszam na przepis na klasyczne ciągnące się brownie lub jeżeli macie ochotę na prosty deser to polecam mus czekoladowy do którego idealnie pasują owoce sezonowe.