Muffinki robię dość często, za każdym razem korzystam z tego samego sprawdzonego przepisu lekko go modyfikując, poprzez dodanie owocóq kakao czy na przykład wiórków kokosowych. Jednak baza przepisu jest zawsze taka sama. Dzisiaj mam dla was muffinki z gruszką i kakao. Wyszły one bardzo miękkie i puszyste, polecam, znikają bardzo szybko!
Czekoladowe muffinki z gruszką składniki
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 małe gruszki
- 2 jajka
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki kakao
Czekoladowe muffinki z gruszką wykonanie
Masło, jajka i cukier ucieramy na puszystą masę. Następnie należy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wiem, że przesiewanie mąki wydaje się zbędnym etapem pieczenia, ale naprawdę nie powinno sie pomijać tego etapu gdyż gwarantuje wam, że wasze wypieki wyjdą bardziej puszyste. Do masy dodajemy również mleko i całość dokładnie miksujemy do połączenia się składników. Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, około 0,5 cm na 0,5 cm i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto przekładamy do papilotek, które układamy w blaszce do muffinek, inaczej wszystko nam się rozpłynie na płasko. Ja używam silikonowych papilotek, które i tak wkładam do metalowej blaszki do muffinek, a po upieczeniu od razu ściągam. Takie babeczki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Babeczki po upieczeniu studzimy na kratce. Jeżeli mamy silikonowe foremki to je od razy ściagamy, babeczki bez problemu odchodzą z foremek. A jeżeli mamy zwykłe papierowe papilotki to wyciągamy muffinki po upieczeniu z blaszki i również w tych papierowych papilotkach studzimy na kratce.
Tak jak już pisałam we wstępie jest to mój bazowy przepis na muffinki z którego korzystam bardzo często. Babeczki przygotowuje się bardzo szybko, a są przepyszne. Polecam również spróbować muffinek z borówkami lub babeczki z jabłkami, taka szarlotka na szybko dla leniwych 🙂