Pomidorowe risotto z cukinią

risotto z cukinią

Risotto stało się moim ulubionym daniem, można je przygotować na wiele różnych sposobów. Jako, że mamy sezon na cukinię to padło na cukinię. Smaku nadaje bulion pomidorowy i ser parmezan. Do tego ostatnio mój ulubiony szczypiorek który dodaje do każdego dania prawie. Pyszne i zdrowo 😉 

Pomidorowe risotto z cukinią składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała cukinia
  • 3/4 szklanki ryżu do risotto
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 3 młode cebulki ze szczypiorkiem

Pomidorowe risotto z cukinią wykonanie

Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką ostrą i słodką, curry i imbirem. Cukinię kroimy w ćwiartki. Kurczaka smażymy na oliwie z oliwek około 2 minut, dodajemy cukinię i smażymy wszystko jeszcze około 5 minut. W rondelku podgrzewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki. Na patelni rozpuszczamy około 2 łyżek masła, dodajemy ryż i smażymy przez około minutę, cały czas mieszając. Następnie dolewamy 1/2 szklanki bulionu, mieszamy, jak już ryż wchłonie znaczną część to dodajemy kolejne pół szklanki bulionu, gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć, czynność tą powtarzamy. Ryż powinien być twardy na zewnątrz a miękki w środku, jeżeli jest zbyt twardy dolewamy trochę wody. Na koniec dodajemy parmezan i całość dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekanym szczypiorem. Gotowe! 

2 myśli w temacie “Pomidorowe risotto z cukinią”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.