Ciasto dyniowe z mascarpone

ciasto dyniowe z mascarpone

Dynia, moja ulubiona i najczęściej wybierana w sezonie jesiennym. Z dyni do tej pory głównie przygotowywałam wytrawne potrawy, teraz przyszła pora na ciasto dyniowe z pysznym kremem na bazie serka mascarpone. 

Ciasto dyniowe z mascarpone składniki

  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 185 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 400 g startej na tarce o grubych oczkach dyni
  • 55 g orzechów włoskich
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 50 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Ciasto dyniowe z mascarpone wykonanie

Ucieramy dobrze jajka z cukrem i cynamonem, dodając stopniowo olej. Następnie dodajemy dynię i orzechy włoskie, całość dobrze mieszamy. Przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenie. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Ciasto pozostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem, dodając stopniowo mascarpone. Kremem przekładamy ciasto, połową smarując wierzch. Można ozdobić orzechami. 

Zapraszam również na inne przepisy z wykorzystaniem dyni:

2 myśli w temacie “Ciasto dyniowe z mascarpone”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *