Dynia, moja ulubiona i najczęściej wybierana w sezonie jesiennym. Z dyni do tej pory głównie przygotowywałam wytrawne potrawy, teraz przyszła pora na ciasto dyniowe z pysznym kremem na bazie serka mascarpone.
Ciasto dyniowe z mascarpone składniki
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 185 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 400 g startej na tarce o grubych oczkach dyni
- 55 g orzechów włoskich
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- Krem:
- 250 g mascarpone
- 50 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Ciasto dyniowe z mascarpone wykonanie
Ucieramy dobrze jajka z cukrem i cynamonem, dodając stopniowo olej. Następnie dodajemy dynię i orzechy włoskie, całość dobrze mieszamy. Przesiewamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenie. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Ciasto pozostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem, dodając stopniowo mascarpone. Kremem przekładamy ciasto, połową smarując wierzch. Można ozdobić orzechami.
Zapraszam również na inne przepisy z wykorzystaniem dyni:
2 myśli w temacie “Ciasto dyniowe z mascarpone”